TAN Afdeling Zuid  

Nieuw LED licht in en op de Traction 15 maart 2008

Nieuw LED licht in en op de Traction

15 Maart was het zover. Met ca 40 personen naar de kerk om…

..te solderen, draden te strippen, transistoren-diodes-weerstanden te monteren, kastjes te testen en te lachen.

Dit allemaal om de veiligheid van onze Traction aanzienlijk te verbeteren. Wat velen van ons niet is gelukt, lukte Jac Jamar, Matthijs Peters, Jos Plasmans en assistenten om de sleutelenthousiasten in groepen te verdelen en aan het werk te zetten. Dit kon alleen omdat er zeer veel voorwerk was verricht; zoals het ontwerp van de unit tot en met hoe de unit in de Traction te bouwen, gelardeerd met vele schema’s en specificaties.

Dit was nog niet alles. Matthijs hield een inleidend verhaal; leuk en begrijpend voor iedereen en en passant leerde hij ons, via de piramide, hoe we de wet van Ohm niet meer kunnen vergeten. Inmiddels met kennis van stroomgestuurde LED’s ipv spanning gestuurde lampjes, aan de slag in vele productiegroepen analoog aan serieproductie-systemen. Geert verzorgde de koffie en de soep. En Jac zijn vrouw had heerlijke taart (40pers) gebakken. Klasse! 

sleutel15mrt2008 01
Jos licht de aanpak toe, terwijl Jac de soep serveert

Onder de slogan van ‘’Solderen aan de Traction” was het soms muisstil, het druppelen van het zweet af en toe hoorbaar en werden na enige tijd spontaan controle teams gestart. Elke verbinding werd zo wel minstens vier keer gecontroleerd. Met applaus werd de eerste unit van de ca 40 stuks getest en goed bevonden en in de Traction gebouwd. Inbouwen is goed te doen en de lichtopbrengst maakt de kosten en de moeite ruimschoots goed. De productie van de 40 units kon niet voor 15:00u afgrond worden en wordt op later tijdstip klaargemaakt.

We mogen trots zijn op zulke leden, die professionele oplossingen, voor de 6V en een voor de 12V voertuigen hebben bedacht, zowel voor het ontwerp alsook voor de productie en inbouwmethodiek. Hier is een berg werk verzet. De ervaringen zullen binnenkort kenbaar worden en wellicht vele oldtimerbezitters aansporen om ook een LED-unit aan te schaffen.

Nogmaals Jac, Matthijs en Jos bedankt. Jullie hebben bij velen van ons het licht doen schijnen.

Jan Uijlings