TAN Afdeling Zuid  TAN sticker 50 jaar bijgesneden

 
 
 

Mooi Limburg in herfstkleuren !

De eigenaars stonden klaar om elke Traction een mooie plek te geven voor de showroom. Binnen was alles piekfijn opgepoetst en werden we op lekker koffie en cake onthaald. We zagen zelfs een vitrinekast in de showroom met Tractions. We hebben er voor gezorgd dat er nu eentje bij staat met TANZuid logo, als dank voor de prima ontvangst. De oude heer Spronken onderhield de Tractions en DS’en in de wijde omgeving, en de zoons en dochter hebben de zaak voortgezet met natuurlijk de nieuwste DS modellen in de verkoop. Een van de broers is de schoonzoon van Joop en Ria Kloth dus dat verklaart natuurlijk ook het hoge gehalte aan Traction enthousiasme daar in Beek…. 

Om ons in goede banen te leiden kregen we een zeer goed leesbare routebeschrijving. Soms ging het wel zo van .. “ bij het witte kapelletje of kruis rechtsaf” maar ja, overal bij elke zijweg staat hier een kruis of kapel. Chris een Joop hebben de route wel 5 keer zelf gereden, niet alleen omdat ze hem mooi vonden, maar ook om de laatste wegafsluitingen nog even te controleren. We hebben eigenlijk alleen maar kleine weggetjes gereden, vaak ook holle wegen, met soms een flinke klim erin. Af en toe denk je wel, “nou moet er geen wielrenner naar beneden suizen over dit bochtige paadje, want dan vliegt ie zo over een paar Tractions”, maar gelukkig ging alles goed. Mooi om te zien ook de diverse dorpjes met niet alleen de vakwerkhuizen, maar ook de in mergelsteen opgetrokken huizen.

Bij de tussenstop in Slenaken, waar we uit heel veel soorten vlaai mochten kiezen, leerde ik van Ria en Gertie het geheim van de Limburgse vlaai: Dun van Leer en Dik van Smeer, dat zijn de echte. Nou deze waren ook heel echt, dat kunnen we wel zeggen. Met zo’n 60 stukken vlaai die in een uur werden opgepeuzeld kwam iedereen voldaan naar buiten. Leuk ook om te horen van de overige bezoekers dat ze die oude auto’s toch wel heel erg mooi vonden. Ook konden we dit keer nieuw lid Frank Wijnands begroeten bij zijn eerste rit, en waren de families Delvaux en van Sleeuwen met hun kinderen goed vertegenwoordigd. Ze hebben zich wel vermaakt, zeker met al die oude auto’s net als die van Papa. De kids zaten mooi met hun stoeltjes goed vast op de achterbank en konden zo alles perfect meemaken.

En verder ging de tocht met ruim 25 Tractions door de Limburgse heuvels die in herfstkleuren de moeite waard zijn om te bezoeken. Ook wel mooi om eens te zien hoe al die Tractions langzaam grijzer werden van de leem die de wegen overspoeld had. Anders rijden we altijd opgepoetst en glimmend rond, nu waren we dans notre jus. We kwamen tot vlak bij de Belgische grens om vervolgens via Noorbeek naar het Amerikaanse oorlogskerkhof in Margraten te rijden. Zeer indrukwekkend om daar te zijn, en ook om de verhalen te lezen die daar op de wanden te zien zijn. Via binnendoor weggetjes en plaatsjes waar we nog nooit van gehoord hadden reden we weer terug naar Beek. Bij de molen werden we al verwacht in een taveerne waar we van een heerlijke kop soep en lekker broodje genoten. Voldaan van alle indrukken sloten we deze fijne rit af met een welverdiend applaus voor de organisatoren: Joop, Ria, Chris en Gertie, hartelijk dank voor de mooie dag !

Marc en Lia Vos

De route is te downloaden via onze site (na inloggen)