TAN Afdeling Zuid  

Café Parler Midden-en Zuid-Limburg

Café Parler Midden-en Zuid-Limburg (Sittard) op 1 december 2018

De opmerkingen van de leden, die in de uithoeken van de afdeling ZUID wonen, was dat de afstand een grote hindernis betekende om aan gezamenlijke activiteiten deel te nemen. Het bestuur heeft zich dat ter harte genomen en een ontwikkeling gestart om voor deze groep leden een bijeenkomst te organiseren op een centrale locatie in hun omgeving onder de noemer van Café Parler.

Café Parler is sinds dit jaar gestart in Zeeuws-Vlaanderen met een vervolg voor Walcheren. In Zuid-Limburg werd een poging in juni ondernomen, doch dat lukte niet vanwege een ander evenement.

Een locatie werd gevonden bij Paul en Roger Kicken in Sittard. Een loods, waar zowel tractions als trabantjes zijn gehuisvest, ligt een grote hoeveelheid 2e hands onderdelen van Paul Kicken opgeslagen. Een uitstekende ambiance voor traxionisten.

De 45 leden van Midden- en Zuid-Limburg werden allen specifiek uitgenodigd en de deelname was zeer hoopgevend. Ruim 21 leden+ 4 introducees gaven zich op en 11 leden meldden zich af met redenen. Kortom een goede respons.

De weersomstandigheden(koud en regen) nodigden zeker uit om er op uit te gaan en rond 14 uur waren de meeste deelnemers al aanwezig. Die lieten zich de kans niet voorbijgaan om meteen de onderdelen te monsteren en zich vervolgens te verbazen wat er allemaal beschikbaar is. Paul kan weliswaar heel moeilijk afscheid nemen van zijn verzameling, maar om iemand aan een goed onderdeel te helpen, is hij wel bereid. Neem gerust contact met hem op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-53677799

Na een welkomstwoord van het bestuurslid John Branderhorst, die samen met Paul Officier waren afgereisd naar deze locatie MET een doos Bossche Bollekes, werd een korte presentatie gehouden van hetgeen de leden van de totale afdeling kan verwachten.

Elk lid kreeg vervolgens de tijd om zichzelf, zijn traction en belevenis voor te stellen, waarvan danig gebruik werd gemaakt. Dit maakte vele tongen los, al of niet in Limburgs of ABN, maar wel zeer geamuseerd.

Opvallend was, dat veel tractions bij de leden van voor de oorlog zijn en door hen gekoesterd worden. Veel ervaring over de techniek is te vinden bij deze leden, die als autodidact ook door schade en schande veel kennis en ervaring hebben verworven. Geregeld werd met enige trots en weemoed teruggedacht aan de tijd dat men veel sleutelde in Gronsveld. Naar verluid werd in principe elke woensdagavond gesleuteld en kon men voor de meest uiteenlopende vragen terecht bij de “harde ”kern. Dit is mogelijk een tip voor de gehele afdeling om een dergelijk centraal punt te creëren in elke kring!

Toen begon het meer informele gedeelte en werden diverse contacten gelegd. Opvallend was dat men elkaar toch uit het nabije verleden kende en elkaar dankbaar was voor de hulp, die men ervaren had. John Lambrechts en Wiljan Cats stonden toch even in de belangstelling.

De enorme hoeveelheid onderdelen – goed geordend - verbaasden velen en tussendoor werden er al enkele onderdelen meegenomen. Paul heeft goud op de planken staan, maar dat doet hem niets! Hij blijft Paul.

Tot slot werden er nog enkele vragen op de leden afgevuurd zoals welk informatiekanaal gebruik je geregeld voor je hobby en welke technische vragen heb je om er b.v. een sleuteldag van te maken? Dat ging redelijk snel, maar niet uitputtend. Een poging om via de beamer een leuk filmpje te laten zien ter gelegenheid van de 80-jarige verjaardag van de traction van Rolf Jansen, kregen we niet opgestart en is nu op de site van de afdeling te bewonderen. Zie

Na het dankwoordje aan Roger en Paul Kicken, vergezeld van een glas en een fles wijn( Roger drinkt geen alcoholica) en met enkele opdrachten en/of informatie in de tas, gingen allen tevreden naar huis. Om 18.15 uur is de laatste bezoeker vertrokken.

De afspraak is, dat we in 2019 op herhaling komen met een klein onderwerp als centraal thema.

Chapeau leden uit Limburg, voor de zeer prettige sfeer, met veel herkenning en een uitdaging om de onderlinge band zeker weer wat aan te halen!

Paul Officier

John Branderhorst