TAN Afdeling Zuid  TAN sticker 50 jaar bijgesneden

 
 
 

Dagboek van een Traction deel 7

Het zoeken naar onderdelen is een vaak een kwestie van geluk

 

Image
De set van vier, gekocht bij een collega Traxtionist!

 

Onderdelen zoeken is (zoals bij velen bekend) niet altijd even makkelijk als het lijkt. Als je een restauratieproject weer geheel in de oude staat wil brengen is het soms écht moeilijk om precies dát onderdeeltje te vinden wat nog ontbreekt of kapot is.

Om enkele voorbeelden te noemen heb ik bij het zoeken naar onderdelen voor eerdere projecten al genoeg meegemaakt. Op het moment dat ik mijn Allis Chalmers (zie vorige afleveringen) aan het restaureren was heb ik erg lang gezocht naar een speciale lichtschakelaar. Deze was (toen) hier nog niet verkrijgbaar dus, hebben we deze via een contactpersoon over laten komen uit de VS waar deze nieuw worden gemaakt. Zo'n zelfde verhaal hebben we laatst met de restauratie van onze "Vespa Ape" ook weer meegemaakt echter, nu hebben we het kapotte onderdeel via E-bay in Italië kunnen kopen.

De prijzen van deze onderdelen vallen vaak erg mee en zeker met kleine onderdelen van binnen de E.U. hoeft er géén speciale belasting over worden betaald. Vaak kun je dan onderdelen bij een speciale handelaar wel "nieuw" halen maar mijn ervaring is dat deze lang niet altijd van dezelfde kwaliteit zijn en er soms echte woekerprijzen voor moeten worden betaald. Het is altijd dan weer mijn sport om op een goedkopere manier aan zo'n onderdeel te komen. Lange dagen op beurzen en zoeken op rommelmarkten (al dan niet op evenementen) leveren soms veel op soms helemaal niets. Toch heb je ook wel eens geluk en worden de onderdelen soms in je schoot geworpen.

Voor onze Trax uit '39 misten we de "pilote" velgen en we waren hier dan ook al een tijdje naar op zoek. Tijdens de sleuteldag van de Tan afdeling zuid kwam er een mede hobbyist naar me toe en bood me een set van vier aan. De velgen waren reeds gestraald en in een epoxy grondlak gespoten en zagen er prima uit. Nog dezelfde avond ben ik gaan kijken en heb direct de velgen voor een zeer schappelijke prijs gekocht. Ik had reeds wat prijzen op internet gezien en deze waren bepaald niet mals te noemen. Met dank aan J.J. (leden weten wie het is).

Een week later belde nog een andere verzamelaar me op en deze had nog een velg liggen. Hij gaf aan dat het niet de beste maar wel zijn enige was maar we mochten hem voor niets hebben. Samen zijn we meteen de dag erna gaan kijken en hebben deze velg meegebracht. Uiteraard ook P.v.V. bedankt! Altijd fijn als je binnen een club elkaar kan helpen en het is uiteraard nog fijner als je zelf geholpen word.

Enkele weken later zag ik via Marktplaats nog een velg met band erop. De band was in redelijke staat en omdat de aanbieder er maar één had was de prijs van dien aard dat je hem niet laat liggen. Dus ook deze nog gehaald en nu heb ik dus voldoende velgen op voorraad.

Soms is het dus echt moeilijk om iets te vinden en een andere keer niet! Volgende keer meer over de portieren.

Au Revoir!

Frank en Francis Kok

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Image
De "oude" velgen die op onze Trax zaten bij aanschaf

 

 

Image
Nog eentje gevonden via internet

 

 

Image
Gelukkig hebben we wel de originele wielmoeren voor de Pilote velgen. Links zijn voor normale velgen en rechts de bronzen moeren voor de Pilote velgen