Peter, met behulp van een groot scherm, hield een uitgebreid verhaal over de multimeter in al haar facetten. Meten is weten met als uitgangspunt de bekende Wet van Ohm. Hoe kun je zo’n instrument bedienen, waar moet je op letten, storingen zoeken, veiligheid, meetfouten etc.

Het advies van Peter is dan ook: bezint voor je begint: Stel vast wat je wilt weten, maar een schema o.i.d., pak dan pas je meter en start met gericht zoeken. Ook gaf hij mee dat voor ons als traxionisten stroom(Volt) meten de hoofdzaak is. Ampère metingen zijn overbodig en zeggen ons niets, m.u.v. het bepalen van de max. voor een zekering. Ook bij een OHM-metingen doe je altijd ZONDER stroom in het circuit!! En van uit een eerdere sessie over elektra: stroom zie je niet maar voel je wel!

Ook werden, als praktijkoefening, de aanwezigen in groepjes verdeeld om via weerstandmeting te beoordelen wat mis was met voorwerpen als bobine en schakelaars. De resultaten en conclusies van al het gemeet waren redelijk tot goed. We kregen ook de beschikking over een hand-out van de gegeven informatie. Aangevuld met interessante tabellen over stroomwaarden en kabeldikten. Met deze les en hand-out kunnen we nu zelf in de praktijk aan de slag.

Theo Baaijens.

De presentatie is hier nog eens na te lezen.